Папа Франциск реши да върне обратно в Гърция трите фрагмента от

...
Папа Франциск реши да върне обратно в Гърция трите фрагмента от
Коментари Харесай

Папа Франциск върна на гръцкия патриарх фриз от Партенона

Папа Франциск реши да върне назад в Гърция трите фрагмента от скулптурите на Партенона, които Ватиканските музеи съхраняват от епохи, заяви Ватикана в петък.

Ватикана дефинира жеста като " подаяние " от папата на Негово Блаженство Йероним II, православен християнски архиепископ на Атина и цяла Гърция, " като съответен знак за откровеното му предпочитание да следва икуменическия път на истината ".

По този метод Ватикана става следващата западна страна, която връща своите фрагменти от мрамора на Партенона, оставяйки Британския музей измежду задържалите се.

Но изказването на Ватикана подсказва, че Светият трон желае да посочи, че не става въпрос за двустранно решение за връщане на мраморите от страната Ватикана на Гърция, а по-скоро за религиозно въодушевено подаяние. Възможно е изказването да е било дефинирано, с цел да не се сътвори казус, който би могъл да засегне други скъпи притежания във Ватиканските музеи.

Скулптурите са остатъци от фриз с дължина 160 м, който е минавал по външните стени на храма Партенон на Акропола, отдаден на Атина, богинята на мъдростта. Голяма част от тях са изгубени при взрив от XVII в., а към половината от останалите творби са отстранени при започване на XIX в. от английския посланик лорд Елджин.

Наскоро Британският музей даде обещание да не разглобява сбирката си, откакто бе обявено, че ръководителят на институцията е провел секрети диалози с министър-председателя на Гърция за връщането на скулптурите, известни още като мраморите на Елгин.

Партенонът е издигнат в интервала 447-432 година пр.н.е. и се счита за висшо произведение на класическата архитектура. Фризът изобразява върволица в чест на Атина. Някои дребни елементи от него - както и други статуи от Партенона - се намират в други европейски музеи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР